Doorgaan naar hoofdcontent

Muzikaal Moordspel

Contact:

Proficiat, Elpee Boon gaat in première op 10 maart, in de Koepoort, Ninove



Na een jarenlange restauratie kreeg de Ninoofse Koepoort een nieuw dak, nieuwe ramen en opgepoetste gevels. Ook het interieur onderging een radicale opknapbeurt. De historische stadspoort wordt in het weekend van 10 en 11 maart feestelijk heropend. Een hoogtepunt in het feestprogramma is GEEF ACHT!, een muziek- en verhalenmarathon op zaterdag. Muzikanten en verhalenvertellers bezetten acht uur lang de Koepoort. Zoals vroeger de poortwachters. Acht uitdagingen om de oude poort artistiek nieuw leven in te blazen. 

Ode aan Louis Paul Boon

Kinderverhalenschrijfster Jennifer Vrielinck bijt de spits af (16u) en duikt in haar schrijfkoffer met elfjes, poppen en de zee van zonnebloemen, speciaal voor kinderen van 6 tot 8 jaar.
Om 17u30 verzeilen we dankzij een culinaire lezing door Viva Cultura/Qarfa in Guimarães, de wieg van Portugal en momenteel culturele hoofdstad van Europa. Griet Meert vertelt, Renate Coen serveert gestoofde varkenswangen, aardappelen met saffraanaïoli en gemarineerde wortels.
Enkele dagen voor de 100ste verjaardag van Louis Paul Boon brengen Patrick Bernauw en Rudi De Smet ‘Proficiat, Elpee Boon’, een hommage aan hun illustere stadsgenoot. Rudi De Smet schreef een liederencyclus met als rode draad ‘het levensverhaal van een Ondineke’. Patrick Bernauw verzamelde honderd virtueel geanimeerde verjaardagswensen van Jan De Lichte, Mieke & Maaike, François Villon, Barack Obama, Lady Gaga en zowaar enkele Ninovieters… (20u)
Voor en na speelt Patrick Erauw twee verhalen van het Italiaanse enfant terrible Dario Fo: de komische monoloog ‘Het eerste mirakel van het kindeke Jezus’ (19u15) en de obscene fabel ‘Het poezemuizeke’ (21u30).

Muzikaal vuurwerk

Om 22 uur palmt de muzikantenfamilie Maris de stadspoort in. Papa Jan (gitaar en bas, onder andere bij Balladeus) en zijn tienerzonen Charles (viool) en Laurens (slagwerk en zang) selecteren bijzondere muziekjes en zorgen voor puntgave uitvoeringen.
Vanaf 22u45 grasduinen Soetkin Baptist (zang) en Eddy Peremans (gitaar) met eigenzinnige bewerkingen door 400 jaar chanson, folk en luisterliedjes: van de renaissance van John Dowland over Schubert naar Linda Ronstadt.
GEEF ACHT sluit af om middernacht. Meester-verteller Anton Cogen speelt het spook- en griezelverhaal ‘Irish Whiskey’ van Jean Ray/John Flanders. ‘Heel spectaculair’: zeg dat Cogen het zelf gezegd heeft.

Alle voorstellingen zijn gratis, behalve de culinaire lezing (12 euro). We raden wel aan om te reserveren bij de dienst cultuur in het oud stadhuis (cultuur@ninove.be of 054 31 32 86). 


Reacties

Podcast Mysterieus België

Populaire posts van deze blog

Gratis & Online Schattenjacht met "Nostradamus in Orval"

De Gratis & Online Schattenjacht met "Nostradamus in Orval" start met een klik op de titel. Maarten Dejonckheere en Lisa Groene ndaal zijn ervan overtuigd dat de centuriën van Nostradamus niet in de eerste plaats voorspellingen zijn, maar wel boodschappen, gecodeerd door een resem symbolen en cryptografische technieken. Deze zijn afkomstig van een geheim genootschap en bestemd voor toekomstige ingewijden, die op bepaalde momenten in de geschiedenis zekere opdrachten dienen uit te voeren. Als de centuriën een profetisch karakter krijgen, dan is dat enkel te wijten aan het feit dat de lang geleden geplande taken ook werkelijk werden volbracht. Anderzijds is het ook mogelijk dat men op bepaalde momenten in de geschiedenis de cryptische en voor veel interpretaties vatbare verzen van Nostradamus heeft aangewend als kant-en-klaar gecodeerde boodschappen, waardoor zekere plannen ten uitvoer en zekere geheimen bewaard konden worden en doorgegeven aan ingewijden. Men hoefde i

Gedichtendag: KinderGedichten FlashMob "Onder Stroom"

KinderGedichtenDag FlashMob "Onder Stroom" 2 clips - referentie: gedichten basis - 15,90 euro Keizer Carolus van Kokanje stelde ooit dat in zijn rijk de zon nooit onderging... wat danig tot de verbeelding sprak van Clement de Kluizenaar, de grootste tovenaar uit de Duistere Middeleeuwen (zo genoemd omdat het elektrisch licht nog niet was uitgevonden). Tot zijn verbijstering moest Clement vaststellen dat de zon in Lagelande wel degelijk onderging… en op een dag misschien niet meer zou opstaan, omdat de maan voor altijd haar plaats had ingenomen. Om dit te verhinderen, vervaardigde hij het Robotje Agaat dat iedere ochtend weer de maan moest verjagen met een magische bezwering. Op 26 januari 2012 valt het Robotje Agaat echter onherroepelijk zonder stroom, en daarom zoeken wij nu een manier om haar taak verder te zetten en ervoor te zorgen, met haar magische bezwering uiteraard, dat het licht niet uitgaat... en wel voorgoed. Wat we nodig

De zieneres van Onkerzele

Tussen 4 augustus en 19 oktober 1933 verscheen de Heilige Maagd niet minder dan 36 keer aan Leonie Van den Dijck, een ongeletterde volksvrouw uit Onkerzele, bij Geraardsbergen. Kort na die verschijningen begonnen er zich in Onkerzele ook Zonnewonderen voor te doen, waarvan Leonie opnieuw het middelpunt was. Wij zouden die fenomenen nu ‘UFO-verschijnselen’ noemen, maar zoals u wellicht weet werd de UFO pas een kleine twintig jaar later uitgevonden.... Net zoals het geval was geweest met Beauraing en Banneux, trokken duizenden bedevaarders nu naar dit onooglijke dorpje bij Geraardsbergen, om een glimp op te vangen van 'de zieneres van Onkerzele'. Vanaf dat ogenblik begon 'Nieke', zoals ze door iedereen genoemd werd, ook opmerkelijke voorspellingen te doen. Zo voorzag ze de dood van koning Albert I, die volgens haar niet van die rots in Marche-les-Dames viél, maar ervan af gedùwd werd... Meer lezen? Benieuwd naar de Sterke Verhalen Quiz? Klik dan op de titel van dit