Doorgaan naar hoofdcontent

Muzikaal Moordspel

Contact:

Registreert de Babbelbox bij de tentoonstelling "Rebellen van Louis Paul Boon" ook rebelse meningen?

"Fons Dalade" is een anagram van...?

 


In het Stedelijk Museum 't Gasthuys van Aalst werd op 17 maart 2012 een tentoonstelling  rond Louis Paul Boon en zijn historische romans geopend. Thema: Rebellen. 

Professor Kris Humbeeck: "Boon baseerde meerdere romans op onze collectieve herinnering aan een tumultueus verleden. Historische feiten heeft hij ongegeneerd verdraaid. Toch wilde hij graag serieus genomen worden als een auteur die in zijn historische verhalen aanwees wat in het verleden van belang was."

De tentoonstelling zet Jan De Lichte in de kijker, bekende gezichten uit de film en de musical Daens (met zijn boek Pieter Daens wilde Boon een grondig gedocumenteerd verhaal over alle sociale emancipatiebewegingen in de fabrieksstad Aalst schrijven), het bronnenmateriaal van de roman De Zwarte Hand en het in 1979 postuum verschenen Het Geuzenboek.

"De bezoeker zelf krijgt het laatste woord: een babbelbox zal alle meningen registreren," lezen we nog in het artikel dat Boon!2012-coördinator Peter Van Den Bossche liet verschijnen in de krant Het Nieuwsblad, waaraan hijzelf als journalist verbonden is:


http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=R13NK5J9

Wij nemen ons voor de proef op de som te nemen wat de boude stelling "alle meningen" betreft. Het zou ons immers ten zeerste verbazen dat Boon!2012 ook de "rebelse" of zelfs maar gewoon "kritische" meningen zou registreren, nadat Boon!2012 eerder reeds alles in het werk heeft gesteld, om rebelse, kritische of satirische "meningen" te onderdrukken en de mond te snoeren.

Een greep uit het aanbod kritische vragen dat we via de babbelbox zullen ventileren - vragen waarop nog steeds geen antwoord kwam van Boon!2012:

* Welke van de vier verschillende "meningen" in verband met de samenstelling van het beruchte en ondertussen spoorloos verdwenen "beschermcomité Boon!2012" mag als de juiste worden beschouwd?

* Hoe is het mogelijk dat van het door de stad Aalst verzamelde Boon!2012-budget van 500.000 euro geen enkele euro kon weggelegd worden voor Aalsterse verenigingen van literatuurliefhebbers en schrijvers, of voor de afdeling Literaire Creatie van de Academie voor Podiumkunsten Aalst.

* Vindt Boon!2012, een organisatie die doorgaans zeer strikt toeziet op wat deontologisch mogelijk niet door de beugel kan, het deontologisch door de beugel kunnen dat Boon!2012-coördinator Peter Van Den Bossche zijn eigen organisatie vrolijk blijft coveren in zijn eigen krant Het Nieuwsblad?








 
Een nieuwe actie 

van Eeuwige Rebel 

Jan De Lichte 

dringt zich op... 



Wordt (dus) vervolgd!
 



Reacties

Podcast Mysterieus België

Populaire posts van deze blog

Gratis & Online Schattenjacht met "Nostradamus in Orval"

De Gratis & Online Schattenjacht met "Nostradamus in Orval" start met een klik op de titel. Maarten Dejonckheere en Lisa Groene ndaal zijn ervan overtuigd dat de centuriën van Nostradamus niet in de eerste plaats voorspellingen zijn, maar wel boodschappen, gecodeerd door een resem symbolen en cryptografische technieken. Deze zijn afkomstig van een geheim genootschap en bestemd voor toekomstige ingewijden, die op bepaalde momenten in de geschiedenis zekere opdrachten dienen uit te voeren. Als de centuriën een profetisch karakter krijgen, dan is dat enkel te wijten aan het feit dat de lang geleden geplande taken ook werkelijk werden volbracht. Anderzijds is het ook mogelijk dat men op bepaalde momenten in de geschiedenis de cryptische en voor veel interpretaties vatbare verzen van Nostradamus heeft aangewend als kant-en-klaar gecodeerde boodschappen, waardoor zekere plannen ten uitvoer en zekere geheimen bewaard konden worden en doorgegeven aan ingewijden. Men hoefde i

Gedichtendag: KinderGedichten FlashMob "Onder Stroom"

KinderGedichtenDag FlashMob "Onder Stroom" 2 clips - referentie: gedichten basis - 15,90 euro Keizer Carolus van Kokanje stelde ooit dat in zijn rijk de zon nooit onderging... wat danig tot de verbeelding sprak van Clement de Kluizenaar, de grootste tovenaar uit de Duistere Middeleeuwen (zo genoemd omdat het elektrisch licht nog niet was uitgevonden). Tot zijn verbijstering moest Clement vaststellen dat de zon in Lagelande wel degelijk onderging… en op een dag misschien niet meer zou opstaan, omdat de maan voor altijd haar plaats had ingenomen. Om dit te verhinderen, vervaardigde hij het Robotje Agaat dat iedere ochtend weer de maan moest verjagen met een magische bezwering. Op 26 januari 2012 valt het Robotje Agaat echter onherroepelijk zonder stroom, en daarom zoeken wij nu een manier om haar taak verder te zetten en ervoor te zorgen, met haar magische bezwering uiteraard, dat het licht niet uitgaat... en wel voorgoed. Wat we nodig

De zieneres van Onkerzele

Tussen 4 augustus en 19 oktober 1933 verscheen de Heilige Maagd niet minder dan 36 keer aan Leonie Van den Dijck, een ongeletterde volksvrouw uit Onkerzele, bij Geraardsbergen. Kort na die verschijningen begonnen er zich in Onkerzele ook Zonnewonderen voor te doen, waarvan Leonie opnieuw het middelpunt was. Wij zouden die fenomenen nu ‘UFO-verschijnselen’ noemen, maar zoals u wellicht weet werd de UFO pas een kleine twintig jaar later uitgevonden.... Net zoals het geval was geweest met Beauraing en Banneux, trokken duizenden bedevaarders nu naar dit onooglijke dorpje bij Geraardsbergen, om een glimp op te vangen van 'de zieneres van Onkerzele'. Vanaf dat ogenblik begon 'Nieke', zoals ze door iedereen genoemd werd, ook opmerkelijke voorspellingen te doen. Zo voorzag ze de dood van koning Albert I, die volgens haar niet van die rots in Marche-les-Dames viél, maar ervan af gedùwd werd... Meer lezen? Benieuwd naar de Sterke Verhalen Quiz? Klik dan op de titel van dit