Doorgaan naar hoofdcontent

Muzikaal Moordspel

Contact:

Volks Comité Boon vertolkt "de stem van het volk"

Picture Naar aanleiding van de herdenking van Louis Paul Boon in het Aalsterse (Boon!2012) ontstonden her en der in de Denderstreek acties en comités van mensen en verenigingen (vzw ’t Uilekot, vzw de Scriptomanen, Boon-Apart 2012), die reageerden tegen het beschermcomité van Boon!2012. Wij vonden dit niet zéér Boons samengesteld en namen onafhankelijk van mekaar aanstoot aan de aanwezigheid van verschillende establishmentfiguren in het comité en de afwezigheid van het volk. Vooral ex-VB-man Karim Van Overmeire was een doorn in het oog.
Filip De Bodt ('t Uilekot)




De verschillende comité’s kwamen ondertussen samen in Aalst om de violen op mekaar af te stemmen. Zij besloten er met zijn allen toe te treden tot het Volks Comité Boon, dat naar aanleiding van deze feiten opgericht werd te Herzele. Het Volks Comité Boon wil dat cultuur verder gaat dan ‘gangbare praktijken’ en wil een maatschappelijke discussie uitlokken, maar heeft geen zin om hierin de persoonlijke toer op te gaan en wil overigens ook wel eens bevestigen dat men het programma van Boon!2012 ten zeerste kan appreciëren.
Het Volks Comité Boon wenst de organisatoren en de verantwoordelijke schepen (Dylan Casaer) proficiat met de beslissing om het zogezegde ‘beschermcomité Boon!2012’ niet meer te vermelden in de publicaties (website, brochures, programma’s) rond Boon!2012.

Het Volks Comité vraagt de organisatoren om aan alle activiteiten rond Boon evenwaardig aandacht te besteden, onafhankelijk van het feit of ze nu al dan niet door de stad georganiseerd worden.

Het Volks Comité vraagt de gemeenteraad van Aalst om Boon niet alleen met veel centen te herdenken gedurende deze viering, maar ook om een literatuurbeleid op te zetten dat de erfenis van Louis Paul Boon permanent in het zonnetje zet, en dit in overleg met alle actoren van het literaire en culturele veld! We stellen voor dat de stad Aalst daarvoor al een potje spijst, door bijvoorbeeld de in het kader van de Boonviering uit te reiken prijzen voor kritische blogs en artikels (ten bedrage van 6000 €) opzij te zetten.

Voorlopig wil het Volks Comité zich concentreren op de ondersteuning van de activiteiten van de verschillende leden:
- ‘Boontje en ik op Vooruit’ op 16/03/12 in Gent: http://www.literair.gent.be/html/nieuws.asp?ID=197
- ‘Lezen in de Lente’ - Z.O.-Vlaanderen: http://www.lezenindelente.be/
- ‘De Bende van de Boon-Aparten’, in het kader van de Gentse Feesten, van 14 tot 22 juli in www.parnassus.be (organisatie: www.scriptomanen.org)

Nadien wil het Comité een permanent karakter aannemen en zich bezig houden met de verspreiding van literatuur, activiteiten en teksten rond Louis Paul Boon, door bijvoorbeeld het jaarlijks organiseren van een Boon Dag.

Voor het Volks Comité:

Aalst: Patrick Bernauw, Rudi De Smet
Gent: Freek Neirynck
Herzele: Filip De Bodt (contactpersoon)
Leuven: Didi de Paris
Ninove: Hilde Nijs, Ben Schokkaert


Reacties

Podcast Mysterieus België

Populaire posts van deze blog

Gratis & Online Schattenjacht met "Nostradamus in Orval"

De Gratis & Online Schattenjacht met "Nostradamus in Orval" start met een klik op de titel. Maarten Dejonckheere en Lisa Groene ndaal zijn ervan overtuigd dat de centuriën van Nostradamus niet in de eerste plaats voorspellingen zijn, maar wel boodschappen, gecodeerd door een resem symbolen en cryptografische technieken. Deze zijn afkomstig van een geheim genootschap en bestemd voor toekomstige ingewijden, die op bepaalde momenten in de geschiedenis zekere opdrachten dienen uit te voeren. Als de centuriën een profetisch karakter krijgen, dan is dat enkel te wijten aan het feit dat de lang geleden geplande taken ook werkelijk werden volbracht. Anderzijds is het ook mogelijk dat men op bepaalde momenten in de geschiedenis de cryptische en voor veel interpretaties vatbare verzen van Nostradamus heeft aangewend als kant-en-klaar gecodeerde boodschappen, waardoor zekere plannen ten uitvoer en zekere geheimen bewaard konden worden en doorgegeven aan ingewijden. Men hoefde i

Gedichtendag: KinderGedichten FlashMob "Onder Stroom"

KinderGedichtenDag FlashMob "Onder Stroom" 2 clips - referentie: gedichten basis - 15,90 euro Keizer Carolus van Kokanje stelde ooit dat in zijn rijk de zon nooit onderging... wat danig tot de verbeelding sprak van Clement de Kluizenaar, de grootste tovenaar uit de Duistere Middeleeuwen (zo genoemd omdat het elektrisch licht nog niet was uitgevonden). Tot zijn verbijstering moest Clement vaststellen dat de zon in Lagelande wel degelijk onderging… en op een dag misschien niet meer zou opstaan, omdat de maan voor altijd haar plaats had ingenomen. Om dit te verhinderen, vervaardigde hij het Robotje Agaat dat iedere ochtend weer de maan moest verjagen met een magische bezwering. Op 26 januari 2012 valt het Robotje Agaat echter onherroepelijk zonder stroom, en daarom zoeken wij nu een manier om haar taak verder te zetten en ervoor te zorgen, met haar magische bezwering uiteraard, dat het licht niet uitgaat... en wel voorgoed. Wat we nodig

De zieneres van Onkerzele

Tussen 4 augustus en 19 oktober 1933 verscheen de Heilige Maagd niet minder dan 36 keer aan Leonie Van den Dijck, een ongeletterde volksvrouw uit Onkerzele, bij Geraardsbergen. Kort na die verschijningen begonnen er zich in Onkerzele ook Zonnewonderen voor te doen, waarvan Leonie opnieuw het middelpunt was. Wij zouden die fenomenen nu ‘UFO-verschijnselen’ noemen, maar zoals u wellicht weet werd de UFO pas een kleine twintig jaar later uitgevonden.... Net zoals het geval was geweest met Beauraing en Banneux, trokken duizenden bedevaarders nu naar dit onooglijke dorpje bij Geraardsbergen, om een glimp op te vangen van 'de zieneres van Onkerzele'. Vanaf dat ogenblik begon 'Nieke', zoals ze door iedereen genoemd werd, ook opmerkelijke voorspellingen te doen. Zo voorzag ze de dood van koning Albert I, die volgens haar niet van die rots in Marche-les-Dames viél, maar ervan af gedùwd werd... Meer lezen? Benieuwd naar de Sterke Verhalen Quiz? Klik dan op de titel van dit