Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit augustus, 2006 tonen

Muzikaal Moordspel

Contact:

De Vliegende Hollander

Op een laaiend warme dag in maart 1939 verpoosden op een wit zandstrand van de Indische Oceaan bij Valsbaai, een inham aan de uiterste punt van Zuid-Afrika, zo’n zestigtal mensen. Plotseling doemde aan de wazige kim een Oostindiëvaarder op, een volgetuigde driemaster van een type dat in geen eeuwen meer was gezien. De badgasten merkten het schip op en riepen er anderen bij, zodat er weldra een opgewonden massa aan de vloedlijn het vreemde fenomeen stond te bespreken. Even plots als het schip verschenen was, verdween het ook in het niets... Meer lezen? Benieuwd naar de Sterke Verhalen Quiz? Klik dan op de titel van dit artikel. (Deze Quiz Vraag behoort tot de categorie 12+)

Voetbal

De spelletjes die wij nu kennen als ‘voetbal’ en ‘rugby’ ontstonden, min of meer in hun huidige vorm, in Engeland, zo omstreeks het midden van de negentiende eeuw. Ze werden toen echter al tweeduizend jaar lang gespeeld, in China, maar ook in het oude Griekenland en in Rome. Voetbal werd gespeeld op straat of op een veld. Het was een ‘spel voor het volk’, dat door de welopgevoede en rijkere lui beschouwd werd als een ruw en vulgair tijdsverdrijf... Meer lezen? Benieuwd naar de Sterke Verhalen Quiz? Klik dan op de titel van dit artikel. (Deze Quiz Vraag behoort tot de categorie 10+)

Heliogabalus

Qua wreedheid en extravagante levensstijl, zo denken we, kon geen enkele Romeinse keizer onderdoen voor keizer Nero. Terwijl hij Rome in brand liet steken, zou hij op zijn luit gemusiceerd hebben. En hij zou ook nogal wat Christenen voor de leeuwen geworpen hebben. Maar keizer Nero is duidelijk het slachtoffer geworden van zijn imago: hij heeft Rome niet in brand laten steken, maar zelfs nog geholpen met het blussen van de brand, en hij heeft ook nooit Christenen voor de leeuwen laten werpen. Maar hij zong wel verschrikkelijk slecht. Nee, de Romeinse keizer van wie men vroeger heel zeker wist dat hij even wreed was als zijn imago liet uitschijnen, heette Heliogabalus... Meer lezen? Benieuwd naar de Sterke Verhalen Quiz? Klik dan op de titel van dit artikel. (Deze Quiz Vraag behoort tot de categorie 18+)

Monsieur et madame Hawarden

Vlak bij Malmédy, op het kleine kerkhof van Ligneuville, zult u het graf vinden van ‘mejuffrouw Meriora Gillibrand, overleden op 1 maart 1863 in de leeftijd van 58 jaar’. Nochtans had men op 2 maart van dat jaar op het gemeentehuis niet het overlijden van een dame aangegeven, maar van ene Arthur Hawarden, 52 jaar oud en van onbekende origine. Een paar weken later verkreeg een familielid dat de vermelding van de heer Hawarden werd geschrapt en vervangen door die van mejuffrouw Meriora Gillibrand, al wist die persoon blijkbaar ook niet hoe oud Meriora precies was... Meer lezen? Benieuwd naar de Sterke Verhalen Quiz? Klik dan op de titel van dit artikel. (Deze Quiz Vraag behoort tot de categorie 18+)

Honderdduizend Russen

In het begin van de Eerste Wereldoorlog kregen de Fransen, de Britten en de Belgen het hard te verduren van de Duitsers. In een aantal Britse kranten verscheen toen het bericht dat er in het grootste geheim 100.000 Russische soldaten waren geland in het Schotse Aberdeen, die onder Brits bevel zouden ingezet worden aan het westelijk front. Het bericht werd door de Britse autoriteiten ontkend noch bevestigd en al gauw doken er in heel Groot-Brittannië dan ook ooggetuigen op, die aanwezig geweest waren bij de ontscheping van de Russen. Er zat zelfs nog sneeuw op hun laarzen... Meer lezen? Benieuwd naar de Sterke Verhalen Quiz? Klik dan op de titel van dit artikel. (Deze Quiz Vraag behoort tot de categorie 18+)

Merkwaardige hulpstukken bij muziekinstrumenten

Er bestaan niet alleen zeer vreemde muziekinstrumenten. Er bestaan ook hoogst merkwaardige hulpstukken bij muziekinstrumenten. Hier volgen enkele voorbeelden, die bedacht werden aan het eind van de negentiende eeuw, en die steeds te maken hebben met piano's… Meer lezen? Benieuwd naar de Sterke Verhalen Quiz? Klik dan op de titel van dit artikel. (Deze Quiz Vraag behoort tot de categorie 10+)

De eerste ronde van Frankrijk

Na het succes van een plaatselijke wedren, ontstond in 1903 bij de Franse krant L'auto het plan om voor het eerst in de geschiedenis een heuse Ronde van Frankrijk te rijden. Men besloot die Tour in zes ritten te verdelen en verscheidene rustdagen in te schakelen. Dat was wel nodig als men de afstanden bekijkt die afgelegd dienden te worden: die varieerden namelijk van 268 tot 467 kilometer... Meer lezen? Benieuwd naar de Sterke Verhalen Quiz? Klik dan op de titel van dit artikel. (Deze Quiz Vraag behoort tot de categorie 10+)

De ontdekking van Troje

Ter gelegenheid van Kerstmis 1829 schonk dominee Schliemann aan zijn zoon Heinrich een geschiedenisboek. Eén van de plaatjes toonde de vluchtende held Aeneas tegen de achtergrond van een brandende stad met haar zwarte muren en grote poort. 'Als ik groot ben, ga ik naar Griekenland en zal ik deze stad vinden,' zei Heinrich kordaat. 'Ik zal Troje vinden én de schat van koning Priamos, waarvan sprake is in dit verhaal.' Meer lezen? Benieuwd naar de Sterke Verhalen Quiz? Klik dan op de titel van dit artikel. (Deze Quiz Vraag behoort tot de categorie 10+)

Een gentleman-gangster in het Wilde Westen...

Californië, 1875… Op een snikhete dag worden de passagiers van de postkoets van Wells Fargo opgeschrikt wanneer er een man met een zwarte zak over het hoofd uit de struiken te voorschijn springt. Hij eist de geldkist op en raadt de dames en heren vriendelijk aan geen geintjes met hem uit te halen, want in het struikgewas houden zich nog een aantal bendeleden op. En inderdaad… vanuit de struiken worden zes geweren op de passagiers gericht... Meer lezen? Benieuwd naar de Sterke Verhalen Quiz? Klik dan op de titel van dit artikel. (Deze Quiz Vraag behoort tot de categorie 12+)

De Moord op Albert I

Op zaterdag 17 februari 1934 had de Belgische koning Albert I slechts één officiële verplichting: die avond zou hij in het Sportpaleis van Schaarbeek een trofee overhandigen aan de winnaar van een wielerwedstrijd. Zijn vrouw lag te bed met een lumbago en zijn zoon – de latere Leopold III – was op vakantie in Zwitserland. Koning Albert besloot dan maar de dag aangenaam zoek te maken met zijn favoriete tijdverdrijf: een klimpartijtje in de Ardennen. De koning was een ervaren alpinist; hij had zelfs de Mont Blanc bedwongen... Meer lezen? Benieuwd naar de Sterke Verhalen Quiz? Klik dan op de titel van dit artikel. (Deze Quiz Vraag behoort tot de categorie 12+)

De vervloekte Hope Diamant

De narigheid met de ‘vervloekte Hope Diamant’ begon al meteen nadat de Franse ontdekkingsreiziger Jean-Baptiste Tavernier de 112,5 karaat safierblauwe steen ontvreemdde uit een Hindoetempel in Birma, waar hij eeuwenlang had gefonkeld als het alziende oog in een beeld van de afgod Rama. Tavernier verzilverde het pronkstuk na zijn terugkeer in Frankrijk, waar de diamant aangekocht werd door Lodewijk XIV, de Zonnekoning. Kort na de transactie stierf Tavernier aan een onbekende ziekte... Meer lezen? Benieuwd naar de Sterke Verhalen Quiz? Klik dan op de titel van dit artikel. (Deze Quiz Vraag behoort tot de categorie 12+)

Podcast Mysterieus België