Doorgaan naar hoofdcontent

Muzikaal Moordspel

Contact:

Gratis & Online Schattenjacht met "Nostradamus in Orval"

De Gratis & Online Schattenjacht met "Nostradamus in Orval" start met een klik op de titel.




Maarten Dejonckheere en Lisa Groenendaal zijn ervan overtuigd dat de centuriën van Nostradamus niet in de eerste plaats voorspellingen zijn, maar wel boodschappen, gecodeerd door een resem symbolen en cryptografische technieken. Deze zijn afkomstig van een geheim genootschap en bestemd voor toekomstige ingewijden, die op bepaalde momenten in de geschiedenis zekere opdrachten dienen uit te voeren. Als de centuriën een profetisch karakter krijgen, dan is dat enkel te wijten aan het feit dat de lang geleden geplande taken ook werkelijk werden volbracht. Anderzijds is het ook mogelijk dat men op bepaalde momenten in de geschiedenis de cryptische en voor veel interpretaties vatbare verzen van Nostradamus heeft aangewend als kant-en-klaar gecodeerde boodschappen, waardoor zekere plannen ten uitvoer en zekere geheimen bewaard konden worden en doorgegeven aan ingewijden. Men hoefde iemand dan alleen, pak weg, “K34,C9” in het oor te fluisteren, en die persoon wist meteen dat hij er kwatrijn 34 van de negende centurie op na moest slaan om op het spoor gezet te worden van het fortuin van de Bourbons. Op die manier was het niet eens nodig ‘nieuwe’ kwatrijnen van Nostradamus te verzinnen.
Nogal wat kwatrijnen van Nostradamus verwijzen naar een geheim in een tempel of een graf, naar een ruïne waar een schat verborgen ligt. De schatjager moet daarbij wel op zijn tellen letten, want de schat lijkt beveiligd te zijn door een soort booby trap. Zo is dat bijvoorbeeld het geval met kwatrijn 7 van de negende centurie:

Qui ouurira le monument trouué
Et ne viendra le serrer promptement
Mal luy viendra, & ne pourra prouué
Si mieux doit estre Roy Breton ou Normand

Hij die de gevonden tombe opent en niet meteen
Weer sluit, wordt getroffen door het kwaad
En men zal niet kunnen bewijzen of het beter is
Dat daar een Bretoense of een Normandische koning gaat.

Of met kwatrijn 81 van de tiende centurie:

Mis tresors temple citadins Hesperiques,
Dans iceluy retir en secret lieu:
Le temple ouurir les liens fameliques,
Reprens, rauis, proye horrible au milieu.

Een schat geplaatst in een tempel door westerse stedelingen
En daar in een geheime plek verstopt.
Geopend wordt de tempel door de hongerigen,
Weer ingenomen, geplunderd, een verschrikking in het midden.

Onderstaande verzen van Nostradamus kunnen telkens in verband gebracht worden met een precieze plek in Orval, dat ook al vernoemd wordt in kwatrijn 20 van de negende centurie. Je kunt hieromtrent meer info vinden op het web, in Orval zelf, via Google Earth of in het boek Nostradamus in Orval.

Naar welke precieze plek in Orval verwijzen onderstaande kwatrijnen?

K 27, C I:

Dessous le chesne Guyen du ciel frappé
Non loin de la est cacher le thresor
Qui par long siècles avoit este grappé
Trouvé mourra, l’oeil creve de ressort.

Aan de voet van een eik die werd geslagen
Door de bliksem en waarin de maretak groeit,
Daar werd de schat van vele eeuwen begraven.
Wie ze vindt, sterft – het oog doorboord.

K 66, C VIII:

Quand l’escriture D M sera trouvée,
Et cave antique à lampe descouverte,
Loy, Roy, et Prince Ulpian esprouvée,
Pavillon Royne et Duc sous la couverte.

Wanneer het opschrift D.M. wordt ontdekt
In een antieke grot, in het licht van een lamp
Zijn de koningin en de hertog door één deken toegedekt
En worden Wet, Koning en Prins Ulpian getest.


K 27, C II:

Le diuin verbe sera du ciel frapp,
Qui ne pourra proceder plus auant:
Du reseruant le secret estoup,
Qu'on marchera par dessus & deuant.

Het goddelijke woord wordt uit de hemel geslagen
En men kan niet vooruit gaan.
Het geheim is opgesloten met de oplossing,
Zodat zij er overheen en verder gaan.


Wellicht bevindt het Fortuin van de Bourbons zich op, bij of in één van de drie plaatsen die worden aangeduid in de kwatrijnen van Nostradamus. Of toch niet?

Raak je er niet wijs uit, neem hier dan een kijkje!





Reacties

Podcast Mysterieus België

Populaire posts van deze blog

Gedichtendag: KinderGedichten FlashMob "Onder Stroom"

KinderGedichtenDag FlashMob "Onder Stroom" 2 clips - referentie: gedichten basis - 15,90 euro Keizer Carolus van Kokanje stelde ooit dat in zijn rijk de zon nooit onderging... wat danig tot de verbeelding sprak van Clement de Kluizenaar, de grootste tovenaar uit de Duistere Middeleeuwen (zo genoemd omdat het elektrisch licht nog niet was uitgevonden). Tot zijn verbijstering moest Clement vaststellen dat de zon in Lagelande wel degelijk onderging… en op een dag misschien niet meer zou opstaan, omdat de maan voor altijd haar plaats had ingenomen. Om dit te verhinderen, vervaardigde hij het Robotje Agaat dat iedere ochtend weer de maan moest verjagen met een magische bezwering. Op 26 januari 2012 valt het Robotje Agaat echter onherroepelijk zonder stroom, en daarom zoeken wij nu een manier om haar taak verder te zetten en ervoor te zorgen, met haar magische bezwering uiteraard, dat het licht niet uitgaat... en wel voorgoed. Wat we nodig

De zieneres van Onkerzele

Tussen 4 augustus en 19 oktober 1933 verscheen de Heilige Maagd niet minder dan 36 keer aan Leonie Van den Dijck, een ongeletterde volksvrouw uit Onkerzele, bij Geraardsbergen. Kort na die verschijningen begonnen er zich in Onkerzele ook Zonnewonderen voor te doen, waarvan Leonie opnieuw het middelpunt was. Wij zouden die fenomenen nu ‘UFO-verschijnselen’ noemen, maar zoals u wellicht weet werd de UFO pas een kleine twintig jaar later uitgevonden.... Net zoals het geval was geweest met Beauraing en Banneux, trokken duizenden bedevaarders nu naar dit onooglijke dorpje bij Geraardsbergen, om een glimp op te vangen van 'de zieneres van Onkerzele'. Vanaf dat ogenblik begon 'Nieke', zoals ze door iedereen genoemd werd, ook opmerkelijke voorspellingen te doen. Zo voorzag ze de dood van koning Albert I, die volgens haar niet van die rots in Marche-les-Dames viél, maar ervan af gedùwd werd... Meer lezen? Benieuwd naar de Sterke Verhalen Quiz? Klik dan op de titel van dit