Doorgaan naar hoofdcontent

Muzikaal Moordspel

Contact:

Voor Boon & Tuinder: Technisch Probleem met de Boontjesprijzen!

Gisteren was het nog een "voorspelling": 't zou wel weer een "materiële vergissing" blijken, dat ontbrekende "reglement" voor de Boontjesprijzen op de Boon2012-site... En ja hoor, er zou ineens wel degelijk een volledig reglement bestaan, maar door een "technisch probleempje" komt het pas vandaag online. We zijn benieuwd!

Maar goed, je hoeft echt geen Paragnost te zijn om de "moves" van Boon2012 te voorspellen. Een goeie stand up comedian  kan dat ook. Een vuistregel van sterke comedy is namelijk precies die "voorspelbaarheid": zie je een bananenschil liggen, dan moet je met 100% zeker kunnen voorspellen dat daar straks iemand gaat over uitglijden.

Q.E.D.!

Voor alle duidelijkheid, hieronder nog even de oorspronkelijke "voorspellende" post.

www.gentsefeesten.blogspot.com
 
Oorspronkelijk gelanceerd als de "Boontjesprijzen voor de beste kritische column en blog", en na een paar vruchteloze pogingen om de kritische geluiden rond Boon2012, opstijgend uit eigen stad, monddood te maken, hebben de Stad Aalst en het Dirk Martenscomité wijselijk eieren voor hun geld gekozen, en is een gewone column of blog ook al goed. Breng je in Aalst een rebelse tijding, en doe je dat niet voor de show, dan zorg je er inderdaad maar beter voor dat je een goed gevulde oorlogskas achter de hand hebt - of zoniet, een zootje artistiek ongeregeld van het kaliber van Jan De Lichte & de Bende van de Boonaparten -, want binnen de kortste keren komt dat brood op je plank in gevaar, of zit je tegen kafkaiaanse schadeclaims aan te hikken.

Als docent literaire creatie aan de Academie voor Podiumkunsten hier in Aalst staat voor mij, bij het beoordelen van een tekst, altijd het criterium geloofwaardigheid voorop. Geloof ik dit of geloof ik het niet?  Men heeft het in dat verband al eens over the suspension of disbelief: schort het ongeloof van je lezer op voor de duur van je verhaal, en je komt met alles weg - ook met reizen in de tijd om de moord op Kennedy te voorkomen (zie de meest recente Stephen King).

De reglementen van de Boontjesprijzen voor column & blog voldoen van geen kanten aan het criterium van geloofwaardigheid. Ik heb ze begin maart aangevraagd en ze zouden me ASAP bezorgd worden, en toen iets minder ASAP omdat ik me vrolijk had gemaakt over dat kritische. Zodat het reglement - als het al bestond - nog in extremis aangepast en binnen allerlei gangbare procedures goedgekeurd diende te worden, om na de Vaudeville met het Beschermcomité en de Soap rond het Nieuwe Boonse Standbeeld niet opnieuw een modderfiguur te slaan.

Het hertimmerde (?) en in ieder geval kritisch-proof gemaakte reglement is er nu eindelijk (ja toch?), en het blijkt zo summier te zijn dat men bij de Boontjesprijs voor column zelfs vergeten is te vermelden waar de tekst naartoe gestuurd moet worden, in print of per mail, eventueel het aantal exemplaren, of men zijn "persoonlijke gegevens" dient mee te delen dan wel of men anoniem moet inzenden (zoals voor literaire wedstrijden van deze aard gebruikelijk),... Om maar een paar elementen te noemen die je gewoonlijk aantreft in een reglement voor een literaire prijs, waarvan de organisator graag zou zien dat die een zeker prestige, een zekere geloofwaardigheid uitstraalt.

Op deze manier zet je de deur wijdopen voor totale willekeur, voor vriendjespolitiek en nepotisme... en laat het nu net dat soort toestanden zijn waar wij Boon2012 niet van willen betichten. Tenzij de tekst in kwestie  natuurlijk alleen maar een soort aankondiging is, een voorproefje van het eigenlijke reglement, en het volledige reglement nog wel gepubliceerd zal worden op de site van Boon2012, en men gewoon vergeten heeft dit mee te delen. Zoals men ook vergeten is het adres mee te geven waar dat volledige reglement op eenvoudige aanvraag bekomen kan worden. Een materiële vergissing? Och, het komt voor in de beste organisaties, nietwaar.


Een literaire prijs ontleent zijn prestige aan zijn naam, aan zijn laureaten, aan zijn jury en aan de centen die eraan verbonden zijn. Laureaten van de Boontjesprijs kùnnen er nog niet zijn; met de centen zit het wel goed. Oké, de Boontjesprijs bekt niet zo prestigieus als de Louis Paul Boon Prijs, maar goed, die is eigendom van  HAM (Honest Arts Movement) en kon blijkbaar niet gekocht worden. Bovendien heeft de Louis Paul Boon Prijs iets met sociaal niet al te bewusteloze, maatschappijkritische kunstenaars, en is dat net het soort volkje waar men in Aalst alleen mee uitpakt als ze veilig en wel dood zijn, of hun giftige pijlen richten op verre buitenlanden.

Rest er nog die jury, maar ook daarover doet de tekst op de site van Boon2012 - want een reglement kun je het niet echt noemen - geen uitspraken. Het Dirk Martenscomité... Wie of wat is dat? Levert het comité de jury? Of gaat men recruteren onder de leden van het stadsbestuur? Zitten daar ook schrijvers in, of alleen politici van de meerderheid, die straks - op 22 september - maar wat graag die prijs zullen uitreiken? Een mens komt het (nog?) niet te weten.

Jammer maar helaas, Boon2012, verdient een organisator die de organisatie van zijn eigen literaire wedstrijd op het niveau tilt van Voor Boon & Tuinder, echt wel een kritische column of blog.

Bij deze, dus.

En wees gerust, mocht de column ingezonden worden voor de Boontjesprijs, dan kan uw naamloze jury hem zonder enig probleem diskwalificeren, wegens reeds gepubliceerd. 't Is zowat het enige dat in uw reglement staat: er dient een "niet eerder gepubliceerde" column ingezonden naar een niet meegedeeld adres.


PS:


Een welgemeende proficiat anderzijds met een stijlbloempje als: "Ben jij vlot van pen (of van toetsenbord) en schrik je er niet voor terug om je schrijfsels te laten zien?" - Hopelijk is de auteur van dat zinnetje lid van de jury!



Boontjesprijzen : 

column- en blog wedstrijd




Boontjesprijs voor blog
Aalst is trots op Louis Paul Boon. Omdat hij een schrijver was die over alles kon schrijven en dat ook elke dag deed. Leefde hij nu, dan was een blog misschien wel iets voor hem.
Ben jij vlot van pen (of van toetsenbord) en schrik je er niet voor terug om je schrijfsels te laten zien? Heb je al een blog en ben je er best trots op? De Stad Aalst en het Dirk Martenscomité belonen de beste jonge blogger met een geldprijs van 2.000 euro.
Je stuurt vóór 1 augustus 2012 een mail naar boontjesblog@aalst.be
In de mail stuur je de link naar je blog en een printscreen van het moment van je inzending. De laatste drie posts op het moment van inzending worden door de jury bekeken.
Vergeet ook je persoonlijke gegevens niet te vermelden (naam, voornaam, adres, telefoon/gsm en rijksregisternummer). Enkel wie jonger is dan 25 kan deelnemen.

Boontjesprijs voor column
De column is het proza van elke dag. Proza dat dicht bij de mensen staat, ergens tussen de actualiteit en het ontbijt in.
Negentien jaar lang drukte het dagblad ‘Vooruit’ een stukje af van ‘Boontje’, het literaire alter ego van Louis Paul Boon. De meest uiteenlopende onderwerpen passeerden hierin de revue.
Als eerbetoon aan Boon en zijn Boontjes belonen de Stad Aalst en het Dirk Martenscomité een columnist met een geldprijs van 4.000 euro.
Columnisten kunnen een niet eerder gepubliceerde column inzenden vóór 1 augustus 2012.


Reacties

Podcast Mysterieus België

Populaire posts van deze blog

Gratis & Online Schattenjacht met "Nostradamus in Orval"

De Gratis & Online Schattenjacht met "Nostradamus in Orval" start met een klik op de titel. Maarten Dejonckheere en Lisa Groene ndaal zijn ervan overtuigd dat de centuriën van Nostradamus niet in de eerste plaats voorspellingen zijn, maar wel boodschappen, gecodeerd door een resem symbolen en cryptografische technieken. Deze zijn afkomstig van een geheim genootschap en bestemd voor toekomstige ingewijden, die op bepaalde momenten in de geschiedenis zekere opdrachten dienen uit te voeren. Als de centuriën een profetisch karakter krijgen, dan is dat enkel te wijten aan het feit dat de lang geleden geplande taken ook werkelijk werden volbracht. Anderzijds is het ook mogelijk dat men op bepaalde momenten in de geschiedenis de cryptische en voor veel interpretaties vatbare verzen van Nostradamus heeft aangewend als kant-en-klaar gecodeerde boodschappen, waardoor zekere plannen ten uitvoer en zekere geheimen bewaard konden worden en doorgegeven aan ingewijden. Men hoefde i...

Gedichtendag: KinderGedichten FlashMob "Onder Stroom"

KinderGedichtenDag FlashMob "Onder Stroom" 2 clips - referentie: gedichten basis - 15,90 euro Keizer Carolus van Kokanje stelde ooit dat in zijn rijk de zon nooit onderging... wat danig tot de verbeelding sprak van Clement de Kluizenaar, de grootste tovenaar uit de Duistere Middeleeuwen (zo genoemd omdat het elektrisch licht nog niet was uitgevonden). Tot zijn verbijstering moest Clement vaststellen dat de zon in Lagelande wel degelijk onderging… en op een dag misschien niet meer zou opstaan, omdat de maan voor altijd haar plaats had ingenomen. Om dit te verhinderen, vervaardigde hij het Robotje Agaat dat iedere ochtend weer de maan moest verjagen met een magische bezwering. Op 26 januari 2012 valt het Robotje Agaat echter onherroepelijk zonder stroom, en daarom zoeken wij nu een manier om haar taak verder te zetten en ervoor te zorgen, met haar magische bezwering uiteraard, dat het licht niet uitgaat... en wel voorgoed. Wat we nodig ...

Lovecraft 05: De vakantie van Lisa Lomé

Tekst bezorgd @ http://www.facebook.com/patrick.bernauw   Beste vriend Bernauw, Hierbij stuur ik je de transcriptie van mijn hoorspel, uitgezonden op de Aalsterse vrije radio Katanga, in 1989. Zoals je je misschien alweer – vaag – herinnert, werd De Vakantie van Lisa Lomé destijds opgenomen in je reeks getiteld Huiveringwekkende Vertellingen , geproduceerd door het Onafhankelijk Radiofonisch Gezelschap ORAGE. Vriendelijke groeten van je Filip Lovecraft   De jonge vrouw was bijna niet te onderscheiden in die muur van mist, waarin ze geheel onverwacht opdook. Gedurende een fractie van een seconde werden haar zwarte haren en een paar dito ogen gevangen in het licht van mijn koplampen; ze stak bezwerend haar handen op, als om het onheil af te weren. In een reflex gooide ik het stuur van mijn wagen om. Ik was er mij vaag van bewust dat ze op de pechstrook stond, en dat ik in de dichte mist van de rijweg moest zijn afgeweken. Een eindje verder kwam ik ...